Wiebe Bruijn

Zaterdag 16 oktober en zondag 17 oktober
13:00 – 17:00 uur
Westerstraat 270

Wiebe volgde de beeldhouwopleiding bij Crejat van 2009-2012. Hiervoor schilderde en tekende hij al veel, hij zag het ruimtelijk werken als een nieuwe uitdaging.  In het derde jaar van de beeldhouwopleiding werkte hij aan het examenthema: Hollands Glorie. Hij maakte in keramiek een uitpuilende middeleeuwse stad, geinspireerd door Enkhuizen, zijn woonplaats. Architectuur en historie zijn allebei interesses van Wiebe. Voor dit beeld werkte hij met kleiplaten, een techniek, die hij wel verder wilde uitbouwen. De vorm van de uitpuilende stad, smal van onder, breed uitlopend naar boven, werd een thema in de academische jaren, die hij nu 2 jaar volgt.
Werkend in klei, met smalle platen, en uitgaande van kathedrale vormen, ontstond de serie kathedralen, waarbij het meest opvallende de overhellende, net nog in balans zijnde vorm is. Er zijn steeds drie standpunten, en het hele beeld helt een kant op, waarbij het steeds van vorm verandert als je eromheen gaat. Hierna maakte hij een groot beeld in bituumplaat voor de kunsttiendaagse in de Hortus Alkmaar. Zijn droom is zo’n beeld 15 m hoog op het museumplein in Amsterdam.  Hiernaast begon hij met hout te werken, na een bezoek aan het Depot in Wageningen, waar hij werk zag van Emile van der Kruk, een beeldhouwer, die met een kettingzaag in hout werkt. Het eerste experiment is het zwarte bloemenboeket, waarbij het inhoudelijke van het beeld opvalt, het spreekt direct je gevoel aan. Bij het tweede en derde beeld in hout ontstaat weer de driedeling en ook het zoeken naar balans in de vorm.
Bij Wiebe dient het onderzoek in de academische jaren zich gaandeweg aan, langzaam maar zeker wordt duidelijk, wat het beeld hem te zeggen kan hebben en wat hij er zelf over te zeggen wil hebben. Als docent begeleid ik hem op zijn zoektocht, door heel goed te kijken en aan te geven, waarheen de vorm, die Wiebe intuitief zoekt, zou kunnen ontwikkelen, zodat hem steeds duidelijker wordt, wat hem beweegt en wat hij verder uit kan bouwen.